onsdag 21. september 2022

Sensommeren byr på mer blomstring

 

Erteblomster, Lathyrus odoratus er vel de rauseste av alle sommerblomstene. Jo flere man plukker, jo flere kommer. Også den duften. Duften av sommer. Jeg sådde tre sorter i år. 'Black Knight' er den mørke, stripete 'Streamer' og den pastellfargede 'Pulsar'.


Blomsterfluen (Syrphidae) synes visst trollbær, Actaea pachypoda er interessant. Jeg synes også bærene, og ikke minst bærstilkene er det mest interessante med planten. Men giftig er den! Intes rød er også Dahlia 'Spartacus'. Nok en sort med kjempestore blomster. I år har de såkalte dinnerplate-sortene kommet i blomst alle sammen, og det uten fordriving. Noen år er de for trege.Sensommer ute fortsatt, selv om den første høstmåneden snart går mot slutten. Hemerocallis 'Eleonore' er alltid den  som avslutter dagliljesesongen. Den blomstrer fortsatt rikt, og det har den gjort siden slutten av juli. Virkelig en staude som gir alt.


Deler hos
My Corner of the World
TrädgårdsFägring
Saturday's Critters27 kommentarer:

 1. Me encantan tus flores, están preciosas. Feliz noche.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tan agradable de escuchar. Buenas noches.

   Slett
 2. Det er mye fint som blomstrer hos deg fortsatt. De hvite trollbærene har jeg også. Jeg synes de hvite bærene er så fine, men spise de skal en ikke gjøre nei.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Ja, de er svært så dekorative. Kjekke å ha når hagen ellers er noe sliten. Men å smake på disse er ikke lurt, som med så mye annet i naturen og hagene.

   Slett
 3. Dejligt der stadig er blomster at nyde!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Her nytes så lenge det finnes noe å nyte :)
   /Irene

   Slett
 4. Hei! Erteblomster har en ubeskrivelig duft. Himla god! Har heldigvis flere. De tåler også litt kulde. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Man skal absolutt unne seg noen erteblomster. Hver sommer! Ja, de holder jo godt utover høsten. Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 5. Veldig flott daglilje, den nederste, deilig med sånn lang blomstring. Fortsatt litt sommerlig ute her også, håper den fine værtypen holder litt ut i oktober, holder på å rydde opp etter kasserte pallekarmbed, og det tar lang tid når en har så mye annet som skal være gjort før vinteren også. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Har mange sorter daglilje, men denne er ekstra imponerende med sin lange blomstringssesong. Ja, vi får krysse fingrene for en lang og mild høst. Mye som skulle vært gjort før vinteren her også. God helg!
   /Irene

   Slett
 6. Ærteblomsterne er så fine. Du må have været flittig til at plukke af dem, når de stadig blomstrer. Den store røde dahliablomst er flot - men meget dominerende. Det kan være lidt vanskelig at finde naboplanter til de store farvestrålende dahliaer.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg plukker vel inn minst 2 - 3 ganger i uken. Er mer gjerrig med å plukke inn roser, peoner og liljer, som er finest der de er. Derfor fint å ha noen som kan og bør plukkes ustanselig :) Den røde dahlia'en står i krukke bak på en stor, grå betongplatting. Der lyser den opp uten å overstråle sarte naboplanter.
   /Irene

   Slett
 7. Høsten kom brått i år, jeg kunne tenkt meg å nyte sommerblomstene litt til før frosten kommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble en natt ned mot 2 grader, men ikke rim ennå. Så jeg håper blomstene står en stund til.

   Slett
 8. Hej Irene!
  Vackert med både luktärter och dahlia. Jag plockade nog inte tillräckligt av luktärterna, får så dem i nästa år igen och plocka blommorna så det blir fler. Dahliorna är så fina fortfarande.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk! Ja, det er viktig å plukke dem før de setter frø. Da blomstrer de til frostrn kommer, og litt til. Ja Dahlia'ene er på sitt beste en stund til :) God helg!
   /Irene

   Slett
 9. ...Actaea pachypoda is common in the woods here. For the most part, plants with white berries are poisonous.

  SvarSlett
  Svar
  1. Here, we have to cultivate it in the garden. But we have plenty of poisonous mushrooms in the woods. Most wild berries are eatable.

   Slett
 10. Hello :=)
  Your Sweet pea flowers are beautiful. Their colours and lovely, and their perfume is a bonus.
  All the best.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Sweet peas are important to me, to get the "Summer feeling". Every year, since childhood.
   Have a lovely weekend!

   Slett
 11. Your garden looks splendid, as always, as summer gives way to autumn. Soon you will be using the long winter nights to make plans for next spring. It's probably a good thing for a gardener to have a break.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much :) Gardeners need a break (as the garden do), for planning next year's plantings. This winter, I also plan travelling a few weeks to Southern Spain and Portugal.

   Slett
 12. You always have such pretty and interesting flowers.

  SvarSlett
 13. Jag kan bara hålla med om allt :) Luktärter är fantastiska och även hos mig blommar alla stora dahlior utan förgroning i år. Jag tror de har gillat den varma och soliga sommaren. Actaea pachypoda är en riktig favorit - så fin med sina kontraster.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett