tirsdag 10. oktober 2023

Noen lysglimt før frosten tar alt

 

Etter et par netter med 0 og litt under 0 grader Celsius, begynner de frostvare å slite. Ser tydelig hvor i hagen det er best mikroklima i forhold til kulde. En som har vist seg fram i det siste er den fantastiske Dahlia 'Tsuki Yori No Shisha'. Den formelig stråler i det beskjedne ettermiddagslyset.Insektene driver fortsatt på med sitt, og finner lett tilgjengelig pollen.


Pyntekorg, eller Cosmos bipinnatus er en super sensommerblomst. Sorten 'Picotee' er min favoritt.


Straks slutt på moroa for hengebegoniaen utenfor inngangsdøren. Jeg er ingen "begoniadame", jeg, men ble fristet til å teste denne i en ampel. Har hatt den et par år. Blodbegerplanten (Rodochiton atrosanguineus) som henger under, tåler noen kuldegrader. Bytter ut begoniaen med noe annet, så får ampelen henge en stund til.Det er fortsatt fart i noen klematis, som seg hør og bør. Clematis tubulosa 'Cassandra' klatrer ikke, men støtter seg mot roseportalen, Her pynter den opp sammen med de små nypene til ramblerrosen 'Valdemar'.Clematis 'Blektiny Aniol' har hatt en meget lang sesong. Den har jo blomstret i flere måneder, og er litt sliten nå. Den bor ved siden av en dvergsyrin og flere engangsblomstrende roser, så det er veldig kjekt å ha den som blomstrer langt utover i sesongen.Avslutter med en naturlig bukett som oppstod i Bumerangbedet. Satt sammen av 'Crocus Rose', Cosmos og Verbena Bonsarensis med klematis i bakgrunnen.

Jeg berget inn alle tomatene som stod ute før siste frostnatt. De henger nå i vinduskarmen. Ellers er det rydding, hypping av roser og ikke minst legging av løk som står på programmet disse dagene. Masse løk. Tre pappesker fulle. For det skal bli fint til våren!

Ønsker alle noen fine høstdager


Deler hos

34 kommentarer:

 1. Wonderful looking flowers. Thank you for visiting my blog. https://roentare.zenfolio.com/blog/2023/10/forest-cave-excursion-in-phillip-island-gippsland-australia-for-water-h2o-thursday

  SvarSlett
 2. Beautiful flowers and the temps here are getting cold, too.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. After a couple of frosty nights, it's mild again. Typical for the Fall and early Winter here.

   Slett
 3. Oh-la-la! Så smukt her mod slutningen af sæsonen. Din Georgine er fantastisk! Nærmest selvlysende som en lille sol på stilk - og sikken en skøn form blomsten har! Stor og pragtfuld, men ikke tung. Dejlige kombinationer med sentblomstrende klematis der væver sig ind og ud blandt stauder og roser, og draperer din have i et sidste skønt flor. Jeg er vild med dine billeder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk :) Det er virkelig en praktfull sort. En god beskrivelse du lager :) Blomstrer sent, men godt, og så rikelig! Ja, klematisen er god til å drapere og pynte opp i en sliten hage. Høstlyset er fint til fotografering. Gjelder å komme seg ut før mørket senker seg!
   /Irene

   Slett
 4. Ja, det er jo så fint å ha blomster i hagen fortsatt til tross for lett frost. Så fint med trekløveret på ditt siste bilde. Tre pappesker høres mye ut! Jeg er glad for at jeg er ferdig med løkplantingen for i år ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lett frost tar jo ikke alt, heldigvis, så jeg har noe hyggelig å se på mens jeg planter løk og rydder. Det er meget mye! Men jeg har en plan for alt, og har fått ned ganske mange. Jeg er glad for å se at det minker i eskene :)

   Slett
 5. Hej Irene!
  Du har så många fina blommande växter. Klematis och rosor och den fina dahlian. Har sått flera sorters Cosmos de senaste åren, och är helt såld på dem. Nu kan jag inte vara utan dem.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk :) Noen av Dahlia'ene er tatt av frosten nå, men en del holder fortsatt stand. Cosmos oppdaget jeg hos en hagevenn for mange år siden. Har ikke vært uten siden 2006 :)
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 6. Man blir så glad över dina vackra trädgårdsbilder då ögonen behöver lite ögongodis nu när det börjar bli mindre som blommar utanför i trädgården.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre :) Ja, man trenger noe fint å hvile øynene på, og heldigvis er det noe igjen i hagen. Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 7. Så herlige blomsterbilder! Det er så vakkert med blomster som lyser opp. Utenfor er det mørkt og grått og vått. Mye råtner her i det altfor våte været. Men blomkarsen holder stan, enn så lenge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Jo mørkere det blir, jo mer trenger vi noe som lyser opp! Det har heldigvis vært noen tørre dager, og da er det hyggelig å holde på ute. Leit med det som råtner. Blomkarsen er god til å lyse opp! Til frosten gjør slutt på det.

   Slett
 8. A lovely variety of flowers, my favorites are the Dahlia and the Cosmos. It is nice the insects are doing their job.
  Thank you for linking up and sharing your critter post. Take care, have a great weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Yes, the insects still are working, so the Winter is far away...
   Have a lovely weekend!
   /Irene

   Slett
 9. Den hvide hængebegonia har både smukke blomster og blade. Engang brød jeg mig ikke om begoniaer, for man så næsten kun de store røde, men nu kommer der så mange spændende begoniaer i forskellige farver, så jeg har overgivet mig til dem.
  Oktoberhaven kan fortsat levere skønne buketter. Jeg synes, du skal lade være med at plukke buketten, for den ser så fin ud i haven.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hengebegoniaen gjør mye av seg i en ampel. De er jo blomstringsmaskiner, men de der du nevner og flere med synes jeg er så lite sjarmerende og minner meg om noe kunstig materiale mer enn om blomster.
   Ja, ting skjer i løpet av et liv med planter :)
   Den levende buketten får være nettopp det. Har jo annet som kan plukkes inn.
   /Irene

   Slett
 10. Meget flot dahlia der stråler i solskinnet. Den nydes ekstra meget nu hvor nattefrosten er kommet. Ja der skal løg i jorden nu fordi vi glæder os allerede til foråret!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! En sort jeg ikke vil være foruten. Jo mer frosten tar, desto mer gleder man seg til hvor fint det skal bli til våren.

   Slett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 12. Beautiful floral shots ~ awesome!

  Wishing you good health, laughter and love in your days,
  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
 13. Beautiful mix of flowers and the busy insects are a great sight.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks! Soon the plants and insects will rest for a long time.

   Slett
 14. The lavender and purple flowers sure are pretty. It will be cold there soon but we are enjoying pretty wildflowers now here in Florida and it's just a bit cooler. Nice time for us to get outside after a long hot summer. Hugs, Diane

  SvarSlett
  Svar
  1. Colors I love too! I guess you don't have very cold winters, just less warm :)
   Hugs, Irene

   Slett
 15. Nydelige de hvite og kremhvite. Har dere virkelig hatt frostnatt, ikke noe tegn til det her, men plutselig skjer det. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 16. Todas son preciosas, me encantan. Besos.

  SvarSlett
 17. I never see frost much in our garden. it is everything shutting down for the winter, then the ground freezes. I used to see frost on the grass, but that was years ago. I love that wild looking dahlia and all the pretty bloom still giving you beauty in your garden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Frost might be pretty, after it has killed lots of flowers. We usually have lots of snow during winter, and form time to time it's "Winter Wonderland". Some of the Dahlias still are in bloom, but I think next weekend frost will take them.

   Slett
 18. So many beautiful flowers in the last gasp of summer weather! The end of a beautiful season with the over-wintering onions and the memories offering hope for next Spring! The last photo of the natural bouquet is wonderful!!

  SvarSlett